Kumaş Baskı Teknikleri için 3 yol

13-03-2023 16:47
Kumaş Baskı Teknikleri için 3 yol
    Dünden bu güne baskı;
    İnsanlık tarihi boyunca var olan tekstil sektörü kültürel ve yerel olarak yüzlerce baskı tekniği geliştirdi. Günümüzde teknoloji ile beraber  geleneksel baskı yöntemleri yerini daha hızlı yöntemlere bıraktı. 
 
    Tabi ki baskı işlemleri denilince akla boya gelir. Her baskı tekniği için farklı türde boya kullanılırken boyaların kalitesine göre elde edilen sonuç da farklı olur. 
 
    Şimdi size tekstil sektöründe sıklıkla kullanılan 3 teknikten bahsedeceğiz;
 
  • Emprime Baskı
  • Transfer Baskı
  • Dijital Baskı
Emprime Baskı
   
    Emprime baskı özellikle pamuk bazlı penye kumaşlara uygulanan, kaliteli boya ile kumaş ömrü kadar uzun verim almanızı sağlayan baskı tekniğidir. Hala en güvenilir kumaş baskı yolu olarak kabul edilir.  Okul sweatshirtleriniz için bizim de kullandığımız tekniktir.
 
 
Uygulama:
 
    Demir pencere içerisine gerilen çok ince bir pamuk bazlı bez kalıp olarak kullanılır. Basılacak olan desendeki her ayrı renk için ayrı kalıp kullanılır. Bu yüzden genel kullanım alanı vektörel çizimlere daha uygundur. Baskı işlemi yapılacak olan tezgaha kalıplar yerleştirilir. Kumaşlar basıldıktan sonra boyanın kuruyarak kumaş liflerine kadar işlemesi için yüksek sıcaklıktaki fikseden geçirilir. 
 
    Baskı kalitesi kullanılan boya, fikse sıcaklığı, kumaş türü gibi farklı faktörler ile değişebilir. NAR olarak 1. kalite kumaşlar üzerine su bazlı boyaları kullandığımızdan ömür boyu baskı garantisi veriyoruz. Yine de yıkama talimatlarına uymayı unutmayın(:
 
Transfer Baskı
 
 
 
   Transfer baskı yöntemine aslında çoğumuz aşinayız. Sakızlardan çıkan geçici döğmeleri hatırladınız değil mi? Ters görüntüyü düz zemine ısı ve basınçla baskı yapmak istediğiniz kumaşa uyguluyorsunuz. İşte aynı işleyiş burada da var. Transfer baskı için üretilen özel tür transfer kağıtlarına ters görüntü verecek şekilde basılan desenler kumaşa ısı ve basınç ile uygulanıyor. Çok yaygın olan bu baskı tekniği yapılan işlemin kalitesine göre 30-50 yıkamaya kadar dayanabilir ancak boyanın liflere işleme özelliği olmadığı için sonunda çıkar.
 
Dijital Baskı


   Dijital baskıların genel uygulanması yazıcıdan çıktı almak ile aynı mantığa sahiptir. Dijital baskı yöntemleri her geçen yıl biraz daha gelişmek ile birlikte genel kullanım boyası mürekkep bazlı olduğu için bir kaç yıkamaya kadar ömrü olur. 
 
   Genelde ozalitçilerde ya da bazı fotoğrafçılarda herhangi bir fotoğrafı tişörtünüze bastırabilirsiniz. Anı saklamak için harika ve hızlı bir yöntemdir. Tabi ürününüzü yıkamamayı unutmayın (:
 
   Sizin için sıklıkla kullanılan kumaş baskı yöntemlerine hızlıca göz attık. Teknoloji ile birlikte yukarıda bahsettiğimiz yöntemlere ek olarak yeni baskı yöntemleri geliştiriliyor. Baskı ile ilgili soru ve görüşleriniz varsa yorumlarda buluşalım <3
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.